admin | 10 Ocak 2016 | Coğrafya, Ekonomi ve İş Dünyası, Genel
Türkiye’de kümes hayvancılığında; tavuk, ördek, kaz ve hindi yetiştirilir. Kuluçka makineleri ve yem endüstrisi sayesinde tavukçuluk son yıllarda büyük kent çevrelerinde daha yoğun olarak görülür. Kümes hayvancılığının en gelişmiş olduğu bölge Ege ve Marmara bölgesidir.
Beyaz et ve yumurta ihtiyacını karşılamak için modern tavuk çiftlikleri kurulmuştur. Kümes hayvancılığı genel olarak iklim ve yer şekillerinden etkilenmez, tavukçuluğun yaygınlaşmasında beyaz et ve yumurta üretiminin ucuza mal edilmesinin de etkisi vardır.
Arıcılık: Dağlık ve yaylalık yörelerde gelişme gösterir. Ülkemizde bitki çeşitliliğinden dolayı arıcılık faaliyetleri gelişmiştir. Özellikle Muğla ve çevresinde yapılır. Bal üretiminde Ege birinci, Karadeniz ikincidir. Arılar tozlaşmayı sağladığından tarımda ve seralarda üretimi arttırmak için kullanılır. Yüksek yerlerde yapılmasının sebebi tarımsal ilaçlardan korumaktır. Rize’de şifalı anzer, Hakkari’de çiçek balı ve Muğla çevresinde çam balı ekonomik değeri yüksek bal türleridir. Ülkemizde üretilen balın tamamına yakını yurt içinde tüketilir, çok azı ihraç edilir.
İpek Böcekçiliği: Bursa çevresinde en fazladır. Türkiye’de dutlukların geniş yer kapladığı Güney Marmara’da gelişmiştir. İpek böcekçiliği ülkemizde eski önemini kaybetmiştir. Bunun nedeni ipeğin pahalı olması ve suni ipek kullanımının yaygınlaşmasıdır.