admin | 26 Haziran 2017 | Eğitim, Genel, Tarih
Amasya’da ortaya çıkan, Erzurum ve Sivas Kongreleri ile gücünü gösteren milli iradenin üstünlüğü karşısında İstanbul Hükümeti Medis-i Mebusan’ın toplanmasını Amasya Görüşmeleri sonucunda kabul etmiş. Bu amaçla 7 Kasım 1919’da seçimler yapılmış ve Mustafa Kemal Atatürk’e Erzurum’dan milletvekili seçilmişti. Seçimlerde çoğunluğu Müdafaa-i Hukukçular kazanmıştı. Bu seçimlere İstanbul Hükümeti ve İtilaf Devletleri müdahale etmemişti. Mustafâ Kemal Atatürk tüm ısrarlarına rağmen meclisin İstanbul’da toplanmasını engelleyememiş ve meclisin İstanbul’da toplanması kararlaştırılmıştı.
Tutuklanacağı için İstanbul’a gidemeyen Temsil Kurulu Başkanı Mustafa Kemal Atatürk, Mebusan Meclisi toplanmadan önce Ankara’da milletvekilleri ile bir ön toplantı yapmıştır ve Mebuslar Meclisi’ne katılacak vekillerden şunları istemiştir;
Ayrıca bu grup mecliste milli kararların alınmasını sağlayacaktı. Böylece vatanın bütünlüğünü koruma yolunda bağlayıcı kararlar alınabilecekti.
Son Osmanlı Mebusan Meclisi 12 Ocak 1920 yılında İstanbul’da toptandı. Mustafa Kemal Atatürk meclis başkanlığına seçilmedi. Müdafaa-i Hukuk Grubu yerine Felahı Vatan (Vatanın Kurtuluşu) Grubu kuruldu.
Mustafâ Kemal Atatürk ile Ankara’da görüşüp, söz veren mebuslardan İstanbul’a gidince, gerek padişah ve gerekse İtilaf Devletlerinin baskısından çekindikleri için önceden verdikleri sözleri yerine getiremediler.
Bu olumsuzluklara rağmen 28 Ocak 1920’de Meclisi Mebusan gizli oturumda vatanın bütünlüğüyle ilgili olarak Türk milleti için çok önemli olan Misakı Milli’yi kabul etmiştir. Erzurum ve Sivas Kongresi’nde sözü edilen Misakı millî tam bağımsızlık bilincini ortaya koymak ve razı olunabilecek asgari şartları içerdiğinden bir barış taslağı özelliği taşımaktadır.