admin | 06 Aralık 2018 | Bilim, Bilim Adamları ve Kaşifler, Fen Bilimleri, Genel, İlginç Bilgiler
Mumlar yaklaşık beş bin yıldır aydınlatma aracı olarak kullanılmıştı, fakat en çok kullanılan tür olan ve normal koşullarda insanların almaya gücünün yettiği donyağından mumların kendilerine özgü kusurları vardı. Bir l<ere kötü kokuyorlardı.
Fransız Kimyager Michel-Eugene Chevreul ( 1786-1 889) yağları incelemiş ve kimyasal doğalarını araştırmıştı. Bunlar yağ asitleriyle gliserinin bileşimlerinden oluşuyorlardı. Her gliserin molekülü üç yağ asidiyle birleşiyor ve her yağ asidinin de (genellikle) on altı ya da on sekiz karbon atomundan uzun bir zinciri oluyordu.
Chevreul bu yağ asitlerinin en sık görülenlerini ayıran ilk kişiydi. Bunlar stearik asit, palmitik asit ve oleik asitti. 1825’te o ve Gay-Lussac
bu yağ asitlerinden yapılmış mumların patentini aldılar. Bu mumlar donyağından mumlara göre daha serttiler, daha parlak bir ışık veriyorlardı, daha güzel görünüyorlardı, yanarken daha az bakım gerektiriyorlardı ve o kadar kötü kokmuyorlardı. O günlerin toplumu açısından bu, çok önemli bir ilerlemeydi.
Kaynak: Bilim ve Buluşlar Tarihi, Selosepet,