Marmara Bölgesinin Yer Şekilleri, Akarsu ve Gölleri!!!

Marmara Bölgesi yer şekilleri: Güneydoğu Anadolu’dan sonra en küçük bölgemizdir. Ortalama yükseltisi en az olan bölgemizdir. Bölgenin en önemli yükseltisi 2543 m ile Uludağ’dır. Türkiye fiziki haritasında yeşil rengi en çok kullanıldığı bölgedir. Boğazlar ve Haliç ria kıyı tipine örnektir. Aşınmış tepelikler ve hafif dalgalı arazi geniş yer tutar.
Marmara Bölgesinin Dağları; ortalama yükseltinin az olduğu Marmara Bölgesi’nin yerşekilleri engebeli bir yapıya sahip değildir. Trakya’daki Işık, Koru ve Yıldız Dağları ile Anadolu Yarımadasındaki Samanlı ve Uludağ bölgenin en önemli yükseltileridir.
Marmara Bölgesinin ovaları: Marmara Bölgesi’nin neredeyse tamamına yakını ovalık alanlarla kaplıdır. Balıkesir, Adapazarı, Bursa, Karacabey ve İnegöl ovaları en önemli tarım alanlarıdır.
Marmara Bölgesinin Akarsu ve Gölleri
Marmara bölgesinin Akarsuları; Trakya’da Meriç ve Ergene, Güney Marmara’da ise Sakarya ve Susurluk en büyük akarsularıdır. Meriç nehri; Bulgaristan’ın Radop Dağlarından doğar. Ege Denizi’ne dökülür. Türkiye topraklarındaki uzunluğu 185 km’dir. Sakarya nehri; Emirdağ eteklerinde doğan nehir, Bilecik’te bölge topraklarına girer. Adapazarı sınırları içinde aktıktan sonra Karadeniz’e dökülür. Susurluk nehri; Simav yakınlarında doğar, Marmara denizine dökülür. Susurluk, Balıkesir, Karacabey ovalarını sular. Uzunluğu 321 km’dir. Bunlardan başka bölgede ayrıca; Nilüfer, Kirmasti, Biga ve Gönen çayları da vardır.
Marmara Bölgesi’nin gölleri; Manyas, Ulubat, İznik, Sapanca, Büyük ve Küçük Çekmece ile Terkos’tur.