admin | 28 Kasım 2016 | Dünyadan, Genel, Tarih
Türkiye’nin üyesi olup kurucusu olmadığı kuruluşlar: Interpol, Gelişmiş ve Gelişmekte Olan 20 Ülke (G-20), NATO, Dünya Ekonomik Forumu (WEF) oluşmaktadır.
Dünya Ekonomik Formu (WEF): İsviçre’nin Cenevre kentinde bulunur. Uluslar arası bir vakıftır. 1971 yılında kurulmuştur ve toplantıları her yıl Davos’ta düzenlenir.
NATO (Kuzey Atlantik Paktı Örgütü): 4 Nisan 1949 yılında kuruldu. Washington Antlaşması ile hayata geçirildi. Merkezi Brüksel’dir. Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen’dir.
Kurucu üyeleri: ABD, Fransa, Kanada, İngiltere, Norveç, İtalya, Belçika, Danimarka, Hollanda, İzlanda, Lüksemburg’dan oluşur. 1952 yılında Türkiye ve Yunanistan örgüte kabul edildiler. Örgütün Kuruluş amacı: savunma amacıyla birlik kurulmuştur. Oluşacak tehlikeler için yeterli bir gücü muhafaza etmek esastır. Üye ülkelerden birine yapılan herhangi bir saldırı, diğer ülkelere yapılmış kabul edilir. NATO savunmasının kolektif tabiatı, iş birliğine ve entegrasyona dayanır. Teşkilatın askeri yapısı üye ülkelerin genelkurmay başkanlıklarından veya onlar adına daimi görev yapan askeri personelden oluşur.
INTERPOL (Uluslar arası Polis Teşkilatı): 1823 yılında kuruldu. Merkezi Fransa’nın Lyon kentidir. Birleşmiş Milletlerden sonra dünyanın ikinci büyük uluslar arası örgütüdür.
Gelişmiş ve Gelişmekte Olan 20 Ülke (G-20): İngiltere, ABD, Japonya, Almanya, Kanada, Fransa, Avusturya, İtalya, Brezilya, Arjantin, Hindistan, Çin, Endonezya, Meksika, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Türkiye, Güney Kore ve Avrupa Birliği Komisyonundan oluşmaktadır.