Hoşgeldiniz  

Hayvanlar Alemi: Deve ve Özellikleri!

admin | 25 Kasım 2018 | Genel, Hayvanlar Alemi

Devegiller famiyasına giren iki tür bulunmaktadır. Tek hörgüçlü Afrika devesi yani Camelus Dromedarius ile iki hörgüçlü Asya devesi Camelus Bactrianus’tur. Tek hörgüçlü deve, binek hayvanı olarak kullanıldığından, koşucu ya da hecin devesi olarak da adlandırılır. Develer genellikle 3 m uzunluğunda ve omuz hizasına kadar 2,2 metre yüksekliğindedir. Bacakları uzun, boyunları uzun ve kavisli, kulakları küçük, gözleri uzun kirpikli, burun delikleri çöldeki kum fırtınalarından korunmak için kapaklıdır. Ayak tabanlarında bir deri parçası ile birleşen iki parmakları vardır. Dilleri etli, ağızlarının içi uzun tomurlu olduğundan, sert ve dikenli maddeleri kolaylıkla yiyebilirler. Bol besin aldıkları dönemlerde, sırtlarındaki hörgüç içinde yağ birikimi olur ve bu yağ, hayvan için enerji deposu görevini görür.

Develerin çöl şartlarına uyumları çeşitli ilginç özellikler gösterir. Sırtlarındaki hörgüçleri, halk arasında sanıldığı gibi su değil, yağ depo edilen bir enerji kaynağıdır. Develer ilerisi için içmezler, en son su içtikleri zamandan beri terleyerek kaybettikleri su miktarını karşılayacak kadar su içerler. Kaybedilen bu su miktarı, vücut sıcaklığının kontrolü olarak yükseltilip alçaltılabilmesi sonucu, öbür memelilere oranla çok azdır. 10 dakikada 70-90 litre su içebilirler. Çok susadıklarında bunun 2-3 mislini birkaç saat içinde alarak, kaybettikleri su miktarını karşılarlar. Su içmeden dayanabilecekleri süre havanın sıcaklığına, aldıkları besinlerin tipine, miktarına, su oranına ve hayvanların yaşına göre değişir.

Besin alma özellikleri de çok farklıdır. Günde 40-50 kg saman ile yetinebilirler. Ayrıca yiyeceklerini titizlikle seçtikleri ve keçiler gibi önlerine geleni yemedikleri için zararlı değildirler. Derilerinin kalınlığı da çöldeki yüksek sıcaklığın etkisini azaltan başka bir etkendir. Develer günün en sıcak saatlerinde, küçük gruplar halinde yan yana ve başları güneşe dönük şekilde yere çökerler. Böylece güneş ışınlarının vücutları üzerine düştüğü alanı en aza indirirler. Gün boyunca, sadece güneşin hareketine uyacak şekilde yerlerinden, oynadıkları için genellikle serin, çok küçük bir kum alanı üzerinde kalırlar.

Çiftleşme mevsimleri ocak ile nisan ayları arasındadır. Gebelik süreleri 12-13 ay, süt emme evresi ise 1-2 yıldır. Yeni doğan bir yavru, 2-3 saat sonra koşulacak hale gelebilir. Asya develeri baharda çiftleşirler. Gebelik süreleri 13 aydır.

Tek hörgüçlü deve ya da Afrika devesi, Asya devesinden daha ince, daha kısa tüylü ve daha çeşitli renkli olur. Beyaz koşucular en değerlileridir. Mauretanya’dan Somali’ye, Arabistan’tan, Suriye, İran, Afganistan ve Hindistan’ın kuzeyine kadar uzanan bölgelerde yaşar.

İki hörgüçlü develer ya da Asya develeri ise daha iri yapılı ve daha uzun tüylüdürler. Özellikle boyları ve ön bacaklarına kadar olan kısımları, omuzları, hörgüçleri ve başları bu uzun tüylerle kaplıdır. Postları genellikle koyu kahverengidir, beyaz renklilerine de rastlanır. Sibirya’nın güneyi ile Mançurya’dan başlayarak, bütün Orta Asya ve Rusya’nın güneyin kadar uzanan alanda yaygındırlar. Moğolistan’ın kumlu ve tozlu çöllerinde rastlanan yabanılları da vardır.

Kaynak: Hayvanlar Ansiklopedisi, Vikipedi,

36 Kez Görüntülendi.
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2012 selosepet Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Başlığım