Hoşgeldiniz  

Hayvanlar Alemi: Babunlar ve Özellikleri!!!

admin | 23 Şubat 2017 | Genel, Hayvanlar Alemi

Maymunlar takımının uzunkuyruklu maymungiller familyasından memeli türleridir. Erkeklerinin ağız ve burunları çıkıntılı ve dişininkine göre daha iridir. Afrika’da, Sahra’nın güneyinde yarı çöl ve ağaçsız ovalarda yaşarlar. Ayrıca Kamerun’un sık ormanlı yerlerinde çok kısa kuyruklu, burnunun iki tarafı çıkıntılı iki başka babun türü vardır. Afrika savanalarında yaşayan babun türlerinin burunlarının iki tarafında çıkıntı yoktur ve kuyrukları uzundur. Kuzeyde yaşayanların boyları daha kısa, erkekleri geniş yeleli ve yüzleri çıkıntılı, burunları uzun ve sivridir. Renkleri açık; tüyleri açık ve koyu renk çizgilidir. Güneye doğru daha uzun bacaklı, erkekleri az yeleli veya yelesiz, renkleri daha koyu, tüyleri çizgili babunlara rastlanır. Babunlar sekiz türe ayrılırlar.

Habeşistan maymunu: Papio hamadryas türü 76 cm uzunluğundadır. Kuyruğu 61 cm, ağırlığı 18 kg kadardır. Dişileri kahverengi, erkekleri ise gri renklidir. Sırtları uzun, vücutlarının diğer kısımları daha kısa tüylüdür. Yüzleri pembe renklidir. Kuzey Somali, Eritre ve Güney Arabistan’da yaşarlar. Zeytuni babun yani Papio anubis türü daha büyük, zeytin yeşili renktedir. Erkekleri uzun yelelidir. Senegal, Doğu Habeşistan, Kenya ve Kuzey Habeşistan’da yaşarlar. Gine babunu yani Papio papio ufak, kırmızıya yakın renktedir. Senegal ve Gine’de yaşar. Babun yani Papio cynocephalus türü uzun bacaklı, yelesizdir. Renkleri sarıdır. Doğu Afrika’dan Senegal’e kadar yaygındırlar. Cücebabun yani Papio kimdae türü babuna benzer fakat daha küçük ve kısa yüzlüdür. Zambezi ve Katanga’da yaşar. Kalahari şebeği yani Papio ruacana kahverengi renkli uzun yüzlü olup sırtı uzun tüylüdür. Güney Angola ve Güneybatı Afrika’da yaşarlar. Gri ayaklı şebek yani Papio griseipes koyu sarı renklidir. Kalahari şebeğinden daha büyüktür. Diğer özellikleri ise aynıdır. Rodezya ve Mozambik’te yaşar. Kara ayaklı şebek yani Papio ursinus siyahımsı kahverengi renklidir. Ayakları ve elleri siyahtır. Babunların en büyüğü olup Güney Afrika’da yaşar.

Babunlar gündüzleri çoğu kez antiloplarla birlikte gezeler. Antilopların tehlikeyi kolay sezmesi, babunların ise güçlü olması aralarında işbirliği sağlar. Babun sürüleri erkek ve dişi oranı aşağı yukarı eşittir. Fakat ergin dişi sayısı ergin erkek sayısından iki ya da üç kat fazladır, çünkü dişiler 4-5 yılda olgunlaşırken, erkekler ancak 7-10 yılda olgunlaşırlar. Babunlar bir ağaç kümesinin etrafında geniş bir sahaya yayılır; yiyecek bulmak için bazen çok uzaklara gitmek zorunda kalırlar. Saldırgan ve tehlikeli olan babunlar kalabalık sürüler halinde yaşalar. Sürüler bir erkek babun yönetir. Dişiler her zaman geri planda kalırlar. Yavrusu olan dişiler, sürünün öbür üyeleri tarafından korunurlar.

Tohum, ot, böcekler ve sürüngenlerle beslenirler. Bazen yavru ceylanları öldürüp yedikleri de olur. Sürü halinde yiyecek ararken arkalarında iki gözcü bırakırlar. Bu gözcüler, bir tehlike sezince hemen sürüye haber verir. Babunlar çok seyrek topluluk değiştirirler. Sürün başı olan erkekle, yavrusu olan dişiler sürünün ortasında giderler. Genç erkekler sürünün yanında yer alır ve tehlikeleri haber verirler. Bunun üzerine ergin erkekler ileri atılırlar. Bütün erkek babunların uzun ve çok keskin köpekdişleri vardır.

Dişi babunlar 35 günde bir cinsel çevrimlerini tamamlarlar. Bütün dişi maymunlarda olduğu gibi dişi babunlarda da cinsel belirtiler ortaya çıkar. Adetin hemen ardından dölyatağı etrafnıdaki deri bir sıvıyla dolarak kabarır. Bu durumda dişi cinsel elverişliliğin en yüksek noktasına erişmiş olur. Bu dönemde sürüye egemen olan erkek, dişiyle çiftleşir ve öbür erkeklerin aynı hareketi yapmalarını önlemeye çalışır. Bu dönemden sonra dölyatağındaki şişkinlik büyük bir hızla iner. Sürüye egemen olan erkek, dişi üzerindeki tekeline son verir, öbür erkekler de bu dişilerle çiftleşebilir. Cinsel birleşme, türlerde değişik şekillerde olur. Genellikle, erkek birleşme sırasında ileri geri hareket ederek boşalır. Ancak kara ayaklı şebeklerde durum oldukça farklıdır. Erkek ve dişi bütün gün boyunca beraber dolaşırlar. Bu süre içinde erkek kısa aralıklarla cinsel ilişkide bulunur. Cinsel ilişkiler erkek tamamen boşalıncaya kadar sürer.

Kara ayaklı şebekler cinsel ilişki sırasında öbür babunlardan daha fazal ses çıkarırlar. Gebelik 6 ay sürer. Habeşistan maymunları geceleri kalabalık topluluklar halinde olurlar, erkek ve birkaç dişiden oluşan küçük gruplar halinde dolaşırlar. Bu küçük topluluklarda dişiler itaatsizlik edecek olursa, erkekler tarafından boyunları ısırılmak suretiyle cezalandırılırlar.

Kaynak: Hayvanlar Ansiklopedisi,

253 Kez Görüntülendi.
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2012 selosepet Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Başlığım