Fetret Dönemi ve Padişah Çelebi Mehmet!!!

Fetret dönemi 1402 ile 1413 yılları arasında yaşanmıştır. Yıldırım Bayezid, oğlu Mustafa Çelebi ile esir alınarak İran’a götürüldükten sonra Yıldırım’ın diğer oğulları arasında taht kavgası başladı. İsa, Musa, Süleyman ve Mehmet arasında süren taht kavgası tam 11 yıl sürdü, bu süreyle geçen döneme Fetret devri denildi.
Fetret devrinde devlet dışarıdan yardım almış, tavizler vermiş, ekonomik zarara uğramıştır. Bu mücadeleden başarıyla çıkan Çelebi Mehmet devletin 2. Kurucusu sayılır. Fetret devri tam yıkım olacakken daha zararla kapatılmıştır. Nedeni;
Tımar sistemi, Ahilik teşkilatı ve tarikatların olumlu etkisi,
Halkın Osmanlı yönetiminden memnun olması,
Bizans içinde karışıklıkların devam ediyor olması,
Avrupa’da Yüzyıl Savaşlarının devam etmesi,
Yeniden kurulan beliklerin kısa zamanda güçlenememeleri,
Osmanlı ordusunun Ankara Savaşı’nda imha edilememiş olması,
Timur’un Balkanlara geçmesi,
Uç beyliklerin çalışmaları,
Çelebi Mehmet Dönemi: Çelebi Mehmet dönemi 1413 ile 1421 yılları arasında yaşandı. Düzmece Mustafa ayaklanması, Bizans’a yıllık vergi ödemek suretiyle önlendi. Balkanlarda başlayan Şeyh Bedrettin isyanı kısa zamada durduruldu ve bölgede huzur yeniden sağlandı. Şeyh Bedrettin isyanı ilk dini ve sosyal nitelikli isyandır. Venediklilerle ilk deniz savaşları yani Çalıbey Savaşı 1416 yılında yapıldı. Saruhan ve Menteşeoğulları Osmanlı topraklarına katıldı. Karamanoğulları’ndan Beyşehir, Akşehir ve Seydişehir alınarak Karamanoğullarının Osmanlı üzerindeki gücü kırıldı. Candaroğullarından Samsun alındı. Böylece Osmanlı Devleti Doğu’da Akkoyunlu ve Karakoyunlu devletlerine komşu oldu. Anadolu Türk birliğini yeniden kurulmaya çalışıldı.