admin | 25 Aralık 2017 | Bilim, Bilim Adamları ve Kaşifler, Fen Bilimleri, Genel
1780 yılında İtalyan Anatomist Luigi Galvani (1737-1798), 1780 yılında Leyden kavanozundan bir elektrik kıvılcımı çarptığında, otopsiyle ayrılmış kurbağa bacaklarının şiddetle seğirdiğine dikkat etti. Bu, pek şaşırtıcı sayılmazdı. Elektrik şokları canlı kasları seğirmesine neden oluyordu, neden ölü olanları da etkilemesindi?
Franklin şimşiğin doğa itibariyle elektrikli olduğunu gösterdiğinden, Galvani kasların bir fırtına içinde bırakıldığında da seğirip seğirmeyeceğini merak etti. Bu nedenle pencerenin dışında, demirden pencere kafesinin üzerine yerleştirdiği pirinçten çengellere kurbağa bacakları astı.
Kaslar fırtına sırasında gerçekten de seğirdi, fakat fırtına yokken de seğiriyorlardı. Aslında kaslar iki farklı metalle temasta bulundukları zaman seğiyorlardı.
İşin içinde elektriğin olduğu açıktı; fakat nereden geliyordu; metallerden mi, kaslardan mı? Galvani bunun kas olduğuna karar verdi ve hayvan elektriğinden bahsetti. Gerçi bu konuda yanılıyordu; fakat elektrik, sinir ve kas hareketinde aynı derecede etkiliydi.
Kaynak: Bilim ve Buluşlar Tarihi,