admin | 08 Mayıs 2016 | Bilim, Biyoloji, Fen Bilimleri, Genel, Hayvanlar Alemi
Yumuşakçalar ve kafadanayaklılar sınıfının bugün tükenmiş olan türlerine ait taşıllaşmış kabuklarına denir. Latince ismi Ammonis’tir. Ammonitlerin kabuk yapıları diğer yumuşakçalarınkine benzer. Kalsiyum karbonatın billursu bir şekli olan aragonitten oluşmuştur. Bu kabuklar birçok odacıklara ayrılmıştır. Bunlardan en önde olanı hayvanın oturma hücresini, öbürleri de hava hücrelerini oluşturur. Bu odaları birbirinden ayıran bölmelerden hayvanın kan dolaşımını sağlayan, sifon adı verilen bir boru geçer.
Kabukların üzeri şekillidir. Bu çeşitli şekillere ve kıvrımlara göre ammonitler, notilusları kapsayan Nautiloidea, ahtapot ve mürekkepbalıklarını kapsayan Coleidea ve Ammonoidea altsınıflarına ayrılırlar.
Devon devrinde basit yapılı ammonitlere rastlanır. Ammonitler perm devrinde gelişmişler, yarısına kadar yaşamışlar, sonradan soyları tükenmiş, geriye yalnızca fosilleri kalmıştır. Jeologlar toprakların çağını bulmak için bu fosillerden yararlanırlar. Ammonitlerin, günümüzdeki kafadanayaklılar gibi tamamen deniz altında yaşamış oldukları ve yaşamlarını odacıklardan salgılanan bir gaz yardımıyla sürdürdükleri kabul edilir. Ammonitlerin 5000’den fazla türleri olduğu düşünülmektedir.