admin | 27 Eylül 2014 | Genel, Sağlık
Alkolizm bir bireyin devamlı ve kendisine zarar verecek ölçülerden alkollü içecek almasıyla oluşur. Modern Tıbba göre alkolizmi sebebi bilinmeyen, belirgin anatomik işaretleri olmayan ve alkol bağımlılığıyla ortaya çıkan bir hastalık olarak tamınlanır.
Biyokimyasal bir bozukluk olup, genetik yollarla geçmesi yüksek olasılıktır. Yüksek dozda ve çok sık alkol tüketimi sonucu alkol bağımlılığı yaşanır. Ayrıca psikolojik ve sosyal baskılar hastalığı etkinleştirici sebeplerdir. Ayrıca alkolizim bir başka hastalığın çoğunlukla bir başka psikolojik bozukluğun semptomu olabilmektedir. Bu nedenle alkolizm kronik ilerleyen bir hastalıktır ya da psikolojik veya fiziksel bir başka hastalığın belirtisidir. Alkolizm fiziksel ve psikolojik zararların yanı sıra sosyal ve okonomik açıdan da falekatlere yol açar.
Kişi çok fazla alkol tüketimi sonucu davranış değişikliği gösterir. Hatta öyle ki kendisine hakim olamaz ve kendini kaybeder, o kadar ki alkolsüz yaşayamayacak hale gelir. Alkol aldıktan sonra hastanın kontrolünü kaybetmesi, bırakamaması, kendini tutamaması alkolizmin en önemli belirtilerindendir.
Alkolizmin Tıbbı Sonuçları Nelerdir?
Karaciğerin harap olması,
Kardiyomiyopati (kalp büyümesi)
Anemi (kansızlık)
Yüksek tansiyon,
Trombositopeni (pıhtılaşmayı sağlayan hücrelerde azalma)
Miyopati (kas yıkımı)
Kanser
Teratojenite (anne karnındaki bebekte anormallikler)
Pankreatit (pankreas iltihabı)
Pnömoni (zatürree)
Merkezi sinir sistemi bozuklukları, bunama vs.
Alkol Yoksunluğunun Belirtileri Nelerdir?
Otonomik hiperaktivite (terleme, nabızın 100’ün üstüne çıkması)
Titreme
Uykusuzluk
Bulantı ve kusma
Geçici halusinasyonlar ve illüzyonlar
Psikomotor ajitasyon
Anksiyete
Epileptik nöbetler