Hoşgeldiniz  

Afrika Domuzu ve Özellikleri!

admin | 27 Ocak 2019 | Genel, Hayvanlar Alemi

Çiftparmaklılar takımının domuzgiller familyasından bir memeli türüdür. Latince adı Phaeochoerus Aethiopicus’tur. Boyun ve sırtı hariç, gövdesi gümüşsü kahverengi tüylerle örtülüdür. Yüzünün yan kısmında ve gözlerinin yanında siğiller vardır. Dişlerinin toplamı, 34 tanedir.

Alt köpekdişleri iyice gelişmiş ve burnunun üstüne doğru bükülmüştür; bu dişlerinin uzunluğu 61 cm bulur. Ayakları, domuzgillerde olduğu gibi 4 parmaklıdır. Baş ve vücut uzunluğu erkekte ortalama 133, dişide ise 117 cm’dir. Erkekte omuz yüksekliği ortalama 77, dişide 7 cm’dir. Erkeğin ortalama ağırlığının 87 kg olmasına karşılık, dişininki 67 kg’dur. Başta Büyük Sahra’nın güneyi olmak üzere, bütün Afrika kıtasında yaşar. Çiftleşme mevsimi bölgeye göre değişir; fakat yavrular genellikle yağmurlu mevsimlerde doğarlar. Güney Afrika’da çiftleşme haziran ve temmuz aylarında olur; yavrular ekim sonu ve kasımda doğarlar. Genellikle bir batında 4 yavru doğar.

Düğmeli Afrika domuzları kırlar ve açık ovalarda yaşarlar, ormanları sevmezler. Genellikle küçük gruplar meydana getirirler, fakat bazen yalnız da gezerler. Gündüzleri dolaşarak, geceleri ise oyuklarda geçirirler. Kuyrukları havada koşarlar ve saatte 32-48 km hızla yol alabilirler. Kök, yaprak ve bitki yerler; çamurlu yerlerden hoşlanırlar. Özellikle yavrular soğuğa dayanamazlar. Düğmeli Afrika domuzları davarlarda uyku hastalığına yol açan tripanozoma asalağına konaklık ederler.

Kaynak: Hayvanlar Ansiklopedisi, Vikipedi,

11 Kez Görüntülendi.
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2012 selosepet Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Başlığım