admin | 10 Ocak 2016 | Eğitim, Genel, Tarih
Afganistan Dostluk anlaşması 1 Mart 1921 yılında yapılmıştır. Böylece Afganistan ile Türkiye zor bir dönemde birbirlerine destek vererek diplomatik güç kazanmak istemişlerdir. Bu anlayış ile taraflar arasında dostluk sözleşmesi imzalanmıştır. Bu sözleşmeyle;
Taraflar; birbirinin özgür ve bağımsız olarak tanımışlardır,
Doğu uluslarının yönetim biçimi belirlemekte özgür olduklarını benimsemişlerdir,
Taraflardan birine yapılacak saldırıyı, diğer taraf kendsine yapılmış sayarak savaşı kabul edecekti,
TBMM hükümeti, kültürel yardım amaçlı olarak subay ve öğretmen göndermeyi kabul etti,
Afganistan; Ankara’ya elçi göndererek TBMM hükümetini desteğini gösterdi. Bu anlaşma yeni bağımsız Türkiye Devleti ve Misaki Milli ilk kez bir İslam devleti tarafından tanınmıştır.
Gürcü Anlaşması 23 Şubat 1921 yılında yapıldı. Gürcistan; Bolşevik Rusya’nın I. Dünya Savaşı’ndan çekilmesiyle önce Ardahan ve Artvin’i sonra da Batum’u işgal etmiştir. TBMM, Gürcistan’dan Misak-ı Milli sınırlarında bulunan Ardahan ve Artvin’i silahsızlandırarak çekilmesini istemiştir. Gürcüler bir savaşı göze alamamış ve Batum yani Gürcü anlaşmasını imzalamışlardır. Gürcistan, Sovyet Rusya’nın egemenliğine girdikten sonra Batum’dan da çekilmiştir. Türkiye, Sovyet Rusya’yı karşısına almamak için Batum konusunda ısrarcı olmamıştır. Moskova Anlaşması ile Batum’u, Sovyet rusya’ya bağlı Gürcistan’a vermeyi kabul etti.